top of page

ROSACEARosacea eli ruusufinni on hyvin yleinen ihosairaus, joka usein alkaa ihon punoituksella.

Tyypillinen rosaceaa sairastava on 30-50 vuotias henkilö, usein nainen. Vaikka tyypillisin oire rosaceassa on ihon punoitus voi se oireilla myös muilla tavoin kuten iho voi olla hyvin herkkä, ihoa voi pistellä ja poltella, kuumottaa, iho voi olla kuiva ja karhea, iholla voi olla näkyviä verisuonia, iho voi olla turvonnut ja sinulla voi olla taipumusta punastua helpommin kuin muilla ihmisillä.

Iholla voi olla myös

  • aknen kaltaista ihottumaa, näppyä

  • rasvainen, öljyinen iho

  • ihohuokoset voivat olla laajentuneet

  • iho voi olla paksuuntunut leuassa, otsalla ja poskissa

Joskus rosaceaa voi esiintyä myös silmissä. Silmiä voi vetistää, tuntua hiekkaisilta, niitä voi kirvellä tai ne voivat olla kuivat, silmissä voi olla herkkyttä valolle tai silmäluomissa voi olla näkyviä verisuonia.


On raportoitu, että rosacea saattaa heikentää myös ihmisten elämänlaatua. Ihon jatkuva, joskus jopa voimakaskin punoitus on saanut ihmisiä välttelemään sosiaalisia kontakteja koska punoitus saa muut ihmiset uskomaan, että heillä on alkoholiongelma.


IHONHOITO

Mikä tahansa ihonhoitotuote voi aiheuttaa iholla punoitusta, pistelyä tai polttelun tunnetta. Kaikkea mikä saa rosacean pahenemaan kutsutaan sen laukaisemiseksi. On tärkeää oppia tietämään ja tuntemaan mikä on sinun rosacean laukaisija. Laukaisijana voi toimia esim. aurinko, sauna, punaviini, tumma suklaa, tuliset ruuat tai stressi.

Puhdista kasvot päivittäin miedolla puhdistusaineella, ei saippualla eikä pelkällä vedellä. Huuhtele kasvot puhdistusaineesta hyvin haalealla vedellä. Kuivaa iho taputtelemalla se pehmeään pyyhkeeseen. Kostuta ihoasi aamuin ja illoin, älä öljyillä eikä turhan tuhdilla, rasvaisella, täyteläisellä voiteella. Vältä kasvovesiä. Valitse mieluummin ihonhoitotuottet, joissa ei ole tuoksuja koska tuoksut/hajusteet usein ärsyttävät entisestään ihoa. Suojaa ihoasi auringolta läpi vuoden, aurinko on yleisin rosacean laukaisija

Valitse aina fysikaalinen aurinkosuoja, kemialliset saattavat ärsyttää ihoa entisestään.


KLINIKKAHOIDOT

Valikoimassamme on useita eri vaihtoehtoja rosacean hoitoon ja hoidot valitaan aina rosacea tyypin mukaan ja mitä hoidolla halutaan saavuttaa. Oikeat kotihoitotuotteet ovat ratkaisevassa asemassa. Hoitojaksot ovat pitkiä ja on tärkeää huomioida, että kyseessä on krooninen ihosairaus, jossa on paranemis ja pahenemisvaiheita.
12 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page