top of page
Woman with Freckles

PIGMENTAATIO

Termi pigmentaatio käsittää monta eri pigmenttimuotoa. Pigmentaatio voi vaihdella yksinkertaisista pisamoista, iän tuomasta pigmentaatiosta ja auringon aiheuttamista läiskistä suuriin pigmenttialueisiin.

Pigmentaatiolle on monia syitä ja tyyppejä, jotka voivat johtua hormoneista, aurinkovaurioista, traumasta ja genetiikasta. Ihossa on erityisiä melanosyyttejä, jotka tuottavat melaniinia, pigmenttiä, joka säätelee ihon väriä. Todellinen melanosyyttien määrä ihossamme on sama ihotyypistä riippumatta, melaniinin tuotanto näistä soluista määrää ihon värin. Korkea melaniinipitoisuus tekee ihosta tummemman ja alhaisemmat tasot vaaleamman ihon. Hypopigmentaatio viittaa vaaleneisiin ihoalueisiin ja hyperpigmentaatio viittaa tummuneen ihon alueisiin, jotka molemmat johtuvat muuttuneista melaniinitasoista. Tämä tapahtuu, kun melanosyytit ovat vaurioituneet tai eivät toimi riittävästi, mikä vaikuttaa melaniinin tuotantoon (joko tuotanto pysähtyy tai tuotanto lisääntyy).

 

Melaniinin tuotannon laukaisevat tekijät, kuten aurinko, lämpö, ​​vammat ja hormonit, aiheuttavat melaniinin muodostumisen ihon syvissä kerroksissa. Melaniini nousee sitten hitaasti ihon kerrosten läpi ihon päälle joskus pinnallisemmin (kuten pisamia ja aurinkopisteitä). Tästä syystä jotkin pigmentaatiot ovat vaikeasti havaittavissa ja vaikeasti hoidettavissa, koska ne sijaitsevat syvällä ihon dermiksen sisällä ja tähän meillä on käytössämme on VISIA ihoanalyysi, joka kykenee näyttämään pigmentaation myös syvemmältä ihosta. 

Melasma on tila, jossa melaniini voi olla sekä ihon pinnalla että syvällä, mikä tekee siitä paljon vaikeampaa hoitaa.

bottom of page