pexels-rodnae-productions-8760679.jpg

AURINKOVAURIOT

Aurinkovaurioit eli photoageing voidaan kuvailla ennenaikaisesti ikääntyneeksi ihoksi, joka johtuu kroonisesta auringonvalolle altistumisesta (ulkoinen ikääntyminen).

UV-säteily aiheuttaa hienoja juonteita ja ryppyjä, ja se on usein myötävaikuttava tekijä useisiin kosmeettisiin ihosairauksiin.

UV-säteilyn vaikutuksia ihoon ovat mm.

Lisääntynyt melaniinin tuotanto

Kapillaarien (pienten verisuonien) vaurioituminen

Vapaiden radikaalien muodostuminen

Karkea ihon rakenne

Kollageenin ja elastiinin menetys

Hienot juonteet ja rypyt

Ihon pigmentaatio

Punoitus

 

Kuka tahansa voi kärsiä ennenaikaisesta ihon ikääntymisestä auringonvalon vuoksi. Suurempaan riskiryhmään kuuluvat he, jotka ovat käyttäneet solariumeja, ovat olleet pitkään auringossa sekä ne, joilla on vaaleampi ihotyyppi.

Ennenaikaiseta ihon ikääntymistä voidaan ehkäistä käyttämällä

SPF 30-50 aurinkosuojaa päivittäin.

FAQ

Mikä on aurinkovaurioiden syy?


Aurinko lähettää useita erityyppisiä UV-säteilyjä, joka saavuttaa maan pinnan, auringonvalon, infrapunasäteilyn muodossa, jonka tunnemme lämpönä., UV-säteily on luokiteltu 3 luokkaan. UVA on 100 kertaa yleisempi kuin UVB. Se voi tunkeutua lasiin ja pilviin ja saavuttaa ihon mutatoituvan DNA:n peruskerroksen ja voi käynnistää ihosyöpien kehittymisen. Se on pidempi aallonpituus ja sen energia on pienempi kuin UVB, mutta tunkeutuu syvemmälle. UVA voi tunkeutua esimerkiksi auton ikkunan läpi, joten jopa töihin ajaminen vaarantaa sinut. UVB aiheuttaa ihon punoitusta auringolle altistumisen aikana ja sen jälkeen, mutatoi DNA:ta ja vaurioittaa ihon pintakerroksia (epidermista). UVB-säteiden voimakkuus vaihtelee vuodenajan mukaan. UVB on lyhyempi aallonpituus ja korkeampi energia. UVC Imeytyy ilmakehän kaasuihin. Krooninen altistuminen auringolle voi olla vain 15 minuuttia suojaamatonta altistumista päivässä ja se riittää vahingoittamaan DNA:ta ja soluja, jotka ovat vastuussa kollageenin ja elastiinin tuotannosta.
Miltä näyttää aurinkovaurioitunut iho?


Aurinkovaurioitunut iho. Tyyppi I – vähäistä muutosta, ei ryppyjä tai minimaaliset rypyt, lieviä pigmenttimuutoksia Tyyppi II – kohtalainen, ryppyjä nähtävissä, varhaisia muutoksia ihon rakenteessa Tyyppi III – edistynyt, näkyviä ryppyjä, selkeää pigmentaatiota Tyyppi IV – vaikeita, syviä ryppyjä, ihonväri kelta-harmaa
Aurinkovaurioiden hoito


Aurinkosuojaus on ensisijainen, äärimmäisen tärkeä keino aurinkovaurioiden ehkäisyyn ja niiden hoitoon. SPF 30-50 päivittäistä käyttöä tarvitaan suojaamaan ihoa uusilta UV-vaurioilta, ja se on tehokkain saatavilla oleva ikääntymistä estävä hoito. Aktiivisten ainesosien käyttö ihonhoidossa on myös välttämätöntä valovaurioiden hoidossa ja ehkäisyssä. Tuotteet, kuten AHA-hapot kuorivat ihon vaurioituneita pintakerroksia. Kosteuttavat ja pehmentävät aineet kosteuttavat ihoa. Retinoli tasoittaa pigmenttiä ja parantaa hienojen juonteiden ja ryppyjen ulkonäköä, ja antioksidantit auttavat torjumaan vapaita radikaaleja ja suojaamaan ihoa. Muut tarjotut hoidot keskittyvät valoikääntymisen oireiden, kuten ryppyjen, huonon ihon koostumuksen, volyymin vähenemisen, pigmentaation, punoituksen ja ihon löysyyden hoitoon. Jokaisella ihmisellä voi olla erilaisia ​​​​aurinkovaurioiden merkkejä, joten räätälöity hoitosuunnitelma on välttämätöntä pitkän aikavälin tulosten ja lisävaurioiden estämiseksi.