AKNEARVET

 

 

Joskus akne jättää arvet kasvoihimme muistuttamaan meitä, miten se vaikutti ihoomme. Ne, jotka ovat sairastaneet keskivaikean tai vaikean aknen, kärsivät usein myös enemmän aknearvista.

Kun ikäännymme, aknearvet voivat tulla näkyvämmiksi kun aiemmin koska kollageeni häviää ihostamme.

 

Kuka saa aknearpia? 

Suurempi riski aknearpiin on henkilöillä, joilla on:

- aknetulehdusta: turvotusta, punotusta ja kipua kuten kystisessä aknessa. Tämän tyyppisessä aknessa tulehdus pyrkii tunkeutumaan syvälle ihoon, mikä vahingoittaa ihoa. 

- aknea ei hoideta eli mitä kauemmin akne on hoitamatta sitä suurempi riski on arville. 

- näppyjen koskettelu, repiminen ja nyppiminen lisää tulehdusta mikä lisää myös riskiä arpeutumiselle. 

 

Usein aknearvet voivat olla myös nk. hyperpigmentaatiota (PIH), joka näkyy ruskeana tai punaisena pigmenttinä ja saa ihon näyttämään arpisemmalta mitä se loppujen lopuksi onkaan. Yleensä tämä hyperpigmentaatio vähenee ajan myöten, mutta se voi kestää pitkään, joskus jopa yli vuoden.

 

Aknearpia lähdetään usein hoitamaan, kun tulehduksellinen akne on saatu hoidettua tai rauhoitettua siihen tilaan, että aknen aiheuttamia arpia voidaan aloittaa hoitamaan. Ihonhoitoa tulee jatkaa annetuin ohjein ja aurinkosuojan rooli on tässäkin hoidossa erittäin tärkeää.

 

Aknearpia voidaan hoitaa usein eri menetelmin. Kevyempiä hoitoja on timanttikuorinta, mikroneulaus ja kemialliset kuorinnat. Vahvempiin kuorintoihin kuten vahvoihin TCA-kuorintoihin on hyvä varata aina toipumisaikaa muutamia päiviä. Radiofrekvenssi-mikroneulaus hoidoilla saadaan myös usein tehokkaasti tasoitettua ihon pintaa. 

Erittäin harvoin yksi tai kaksi hoitokertaa riittää vaan hoitoja tulee uusia, etenkin jos kyseessä on syvät arvet.

 

Ei ole olemassa ihmehoitoa, joka tekisi aknearvet täysin näkymättömäksi. Mutta älä kuitenkaan lannistu!

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon