AKNE

 

Akne on yleinen ihosairaus teini-ikäisillä, mutta akne on myös yleistynyt aikuisilla. Aikuisiän akne esiintyy useimmiten leuan/leukalinjan alueella tai suun ympärillä. Aikuisen iho on yleensä herkempi ja kuivempi kuin teini-ikäisen ja aknehoitojen tulee olla aikuiselle usein myös hieman lempeämpiä. 

 

Teini-iän akne alkaa usein puberteetti-ikäisenä, kun talirauhaset alkavat tuottaa talia. Aknen taustalla on siis ongelma talirauhasissa, joista talineritys on runsasta.  Akne voi vaikuttaa negatiivisesti itsetuntoon ja omaan kehonkuvaan, joten apua on hyvä hakea heti, kun tuntuu ettei kotikonstit enää auta. Aknen hoitokeinot ovat kehittyneet vuosikymmenten aikana ja vaikka usein lääketieteen ammattilaiset hoitavat pelkkää aknen oiretta, tärkeää on hoitaa myös aknen perimmäistä syytä. 

 

 

Jokainen meistä on varmaan kuullut aknesta, mutta tiesitkö, että olemassa on erilaisia akne-tyyppejä, jotka voivat olla myös eri tasoisia? Tyypillisin aknen muoto on papulopustulaarinen akne, joka esiintyy punaisina tai märkänäppylöinä. Komedoakne on tyypillinen nuorilla esiintyvä akne, joka esiintyy musta- ja valkopäinä. Kystinen akne on haastava aknemuoto, joka ilmenee ontelomaisina tulehduspesäkkeinä.

 

Aknea voi esiintyä missä kasvojen alueella tahansa, otsa, leuka, posket sekä muualla kehossa kuten hartiat, selkä tai decolte.

 

Oikea ihonhoito on välttämätöntä, jotta voidaan tavoitella terveempää ihoa. Pelkästään vääränlainen puhdistusaine tai kosteusvoide saattaa kumota minkä tahansa aknehoidon vaikutuksia. 

Tärkeää aknen ihonhoidossa on:

  • Ennaltaehkäistä ja poistaa ihon pinnalta rasvaisuutta 

  • Tasapainottaa ja hoitaa ihoa

  • Rauhoittaa tulehdusta

  • Käyttää tuotteita, jotka eivät tuki ihohuokosia

 

 

Tärkeää on myös välttää turhaa kasvojen koskettelua sormin ja käsin. Muista puhtaat kädet!

Pese usein meikkisiveltimet ja harjat, joita käytät päivittäisessä käytössä. Tarvittaessa vaihda uusiin. Puhtaat mineraalimeikit ovat akneiholle loistavia meikkivalintoja. 

Fysikaalinen aurinkosuoja on turvallinen valinta, eteenkin silloin kun akne on hyvin aktiivisessa vaiheessa. Kemialliset aurinkosuojat voivat pahentaa aknea.

Aknen hoito vaatii sinnikkyyttä ja pitkäkestoista hoitoa, joskus jopa elinikäistä. Valikoimastamme löytyy useita erilaisia lääkkeettömiä hoitomuotoja aknen hoitoon, joista hoidot valitaan aina yksilöllisesti. Kaikkia aknemuotoja ei hoideta samalla tavalla vaan hoidot kuten ihonhoitotuotteet vaihtelevat.

Alkuun aknen hoidossa käyntejä voi olla meillä jopa viikottain mutta hoidossa pyritään hyvin pitkälle omaan säännölliseen kotihoitoon.

 

 

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon