Young Adult

AKNE

Akne on yleinen ihosairaus teini-ikäisillä, mutta akne on myös yleistynyt aikuisilla. Aikuisiän akne esiintyy useimmiten leuan/leukalinjan alueella tai suun ympärillä. Aikuisen iho on yleensä herkempi ja kuivempi kuin teini-ikäisen ja aknehoitojen tulee olla aikuiselle usein myös hieman lempeämpiä. 

 

Teini-iän akne alkaa usein puberteetti-ikäisenä, kun talirauhaset alkavat tuottaa talia. Aknen taustalla on siis ongelma talirauhasissa, joista talineritys on runsasta.  Akne voi vaikuttaa negatiivisesti itsetuntoon ja omaan kehonkuvaan, joten apua on hyvä hakea heti, kun tuntuu ettei kotikonstit enää auta. Aknen hoitokeinot ovat kehittyneet vuosikymmenten aikana ja vaikka usein lääketieteen ammattilaiset hoitavat pelkkää aknen oiretta, tärkeää on hoitaa myös aknen perimmäistä syytä.

FAQ

Mikä aiheuttaa aknea?


Aknea ilmenee, kun ihon talirauhanen tukkeutuu, mikä aiheuttaa tulehdusreaktion. Tämä johtaa komedoneihin (mustapäihin ja valkopäihin), märkärakkuloihin, näppylöihin ja kystiin jotka voivat aiheuttaa arpia. Akne esiintyy yleisimmin kasvoissa, mutta voi esiintyä myös niskassa, rintakehässä ja selässä. Androgeeniset hormonit vaikuttavat talirauhasen tuottaman talin (öljyjen) määrään. Tali sitoo yhteen kuolleita ihosoluja ja muita aineita aiheuttaen tukoksen ja hedelmällisen ympäristön bakteereille. P. acnes -bakteerien lisääntyminen käynnistää tulehduksen. Nopeaa ihosolujen vaihtuvuutta (keratinisaatiota) ei tapahdu ainoastaan ​​ihon pinnalla, vaan myös follikkeleissa, mikä lisää entisestään tukkoisuutta. Hormonaaliset tekijät vaikuttavat aknen kehittymiseen vapauttamalla androgeenejä, jotka stimuloivat talintuotantoa. Myös elämäntapatekijät voivat pahentaa aknea. Akne voi leimahtaa stressin aikana lisäksi ruokavalion ja aknen yhteydestä on tutkimustietoa. Runsaasti tulehdukselliset ruokavaliot (joka johtavat liialliseen insuliinin vapautumiseen), mukaan lukien gluteeni, maitotuotteet ja sokeri, voivat edistää, mutta eivät aiheuta aknea. Öljypohjaisten kosmetiikan ja ihonhoitotuotteiden käyttö voi edistää ihohuokosten tukkeutumista ja johtaa komedonin muodostumiseen.
Miten aknea tulee hoitaa?


Paikalliset ihonhoitotuotteet, kuten puhdistusaineet, seerumit ja voiteet, jotka sisältävät aktiivisia aineosia, kuten glykolihappoa, maitohappoa, atselaiinihappoa, mantelihappoa ja salisyylihappoa, toimivat keratolyyttisinä aineina, jotka kuorivat ihoa ja auttavat vähentämään talintuotantoa ja komedoneiden muodostumista. Retinolia sisältävät paikalliset valmisteet toimivat keratolyyttisinä aineina ja vähentävät uusien aknevaurioiden muodostumista ja säätelevät öljyntuotantoa. Vaihtoehdot vaihtelevat kosmeettisesta retinoiinihaposta reseptillä saataviin tretinoiinivoiteihin vaikeissa tapauksissa. Näitä tuotteita tulee lisätä hitaasti, ja joskus iho voi ärsyyntyä sekä herkistyä auringolle ensimmäisillä käyttökerralla. Joskus voidaan tarvita antibioottikuuri tulehduksen rauhoittamiseksi ennen paikallisia hoitoja.' Antibioottikuuri saattaa olla tarpeen myös pitkälle edenneen aknen vuoksi, varsinkin jos kyseessä on merkittävä tulehdus
Miten hoidamme Skinmedissä akne ihoa?


Aknen hoito on moninaista, ja kaikki aknen vaiheet ja laukaisevat tekijät on hoidettava pitkän aikavälin tulosten saamiseksi. Meillä Skinmedissä huomioidaan kaikki hoitovaihtoehdot. Aknen hoitosuunnitelma laaditaan konsultaation jälkeen. Annamme täydellisen kotihoitoohjelman tehokkaista ihonhoitotuotteistamme, usein tämä tarkoittaa asiakkaan olemassa olevien tuotteiden lopettamista ja uusien ihonhoitotuotteiden käyttöön ottamista. Kotihoidon lisäksi tarvitaan usein myös useita hoitojaksoja klinikalla optimaalisen lopputuloksen saavuttamiseksi.